Mercier Van Lanschot Logo
 • Ons Verhaal
 • Aanpak
 • Oplossingen
 • Onze Fondsen
 • Team
 • Insights
Contact
Inloggen

Meme stocks: van fear of missing out naar joy of missing out?

Wat zijn meme stocks en hoe werken ze?

Meme stocks, een speculatieve groep van aandelen die vooral gestuurd wordt door de waan van de dag.

Een meme stock is een aandeel waarvan de koers enorm is opgelopen. Niet vanwege de economische en financiële prestaties van de onderneming, maar omdat het een hype is op social media en in online discussiegroepen zoals Reddit en wallstreetbets. Het aandeel ziet de koers in korte tijd exploderen en geraakt overgewaardeerd.

Van memes tot meme stocks

Een meme is een grappige afbeelding of een korte animatie (GIF) die zich razendsnel over het internet verspreidt. Mensen sturen ze massaal naar elkaar door. Een meme stock is een aandeel dat via het internet veel aandacht krijgt en snel populair wordt. Aan de basis ervan ligt geen analistenrapport of koopaanbeveling. Het aandeel gaat viraal, en al helemaal als invloedrijke en tot de verbeelding sprekende personen als Elon Musk erover twitteren.

De opkomst van het fenomeen meme stocks ligt in het verlengde van het gemak waarmee beleggen tegenwoordig kan, en de populariteit van beleggen onder particuliere beleggers. Met een bankrekening en een app kun je tegenwoordig al beleggen.

Vaak jonge beleggers halen hun opportunistische beleggingsideeën op social media bij andere beleggers en influencers. Het lijkt meer op daghandel dan dat er sprake is van een beleggingsstrategie voor de lange termijn. Er zijn zelfs websites die bijhouden hoe vaak een aandeel op beleggersfora en social media wordt genoemd en zo een toplijstje met meme stocks samenstellen.

Voorbeelden van meme stocks
 zijn GameStop, BlackBerry en AMC. En recent nog steeg het aandeel van de kwakkelende interieurgroep Bed Bath & Beyond op enkele dagen tijd van ongeveer $5 naar $25 om vervolgens weer te crashen richting $10.

Een hoge koers in 4 fases

De prijs of koers van een meme stock is kunstmatig hoog, opgeblazen door de hype. Vaak loopt de lucht er ook weer uit en volgt een forse koersval. De meme stock volgt steevast een vaste cyclus. 
 1. Vroege beleggers-fase (early adopters)
  Een handvol beleggers meent dat een bepaald aandeel ondergewaardeerd is - om wat voor reden dan ook - en begint het in grote aantallen te kopen. De koers van het aandeel begint langzaam omhoog te gaan.

 2. Middenfase
  Beleggers die de beurs op de voet volgen zien dat het handelsvolume in het bepaalde aandeel toeneemt en dat de koers stijgt. Meer beleggers gaan het aandeel kopen en de koers schiet omhoog.

 3. Late of FOMO-fase
  Op social media en online fora spreken beleggers met elkaar over het aandeel. De angst om zo’n beleggingskans te missen (Fear of Missing Out of FOMO) steekt de kop op. Meer particuliere beleggers gaan in het aandeel beleggen.

 4. Winstneemfase
  De koers van het aandeel bereikt na enkele dagen een piek en de vroege beleggers (een minderheid) besluiten winst te nemen en het aandeel te verkopen. Net als in de koopfases leidt ook deze verkoopfase tot een kettingreactie als beleggers bang worden om geld te verliezen. Dat is het moment waarop de koers van het aandeel in een vrije val komt.
In de cyclus die een meme stock aflegt profiteren de vroege beleggers van het trending aandeel. Ze zijn op tijd ingestapt en stappen op tijd uit. Zodra het aandeel in de FOMO-fase komt, is het voor het overgrote deel van de beleggers al te laat om nog winst te maken. 

Beleggen hoort saai te zijn

Als belegger ga je dus beter waakzaam om met meme stocks. Beleggen doe je voor de lange termijn met een beleggingsstrategie die is opgesteld om je financiële doelen te halen. Dat is saaier, maar dat hoort beleggen ook te zijn.

Als je in meme stocks wilt beleggen, bereid je dan voor op een volatiele koers en weet dat je geld kunt verliezen. Bepaal van tevoren een uitstapstrategie (het moment waarop je het aandeel wil verkopen) en houd je daar aan. Kijk vooral naar het grillige koersverloop van meme stocks en vraag je af: had ik kunnen beredeneren wanneer ik had moeten in- en uitstappen? Nee, dat gaat niet. Misschien voel je dan wel even de JOMO, de Joy of Missing Out.

Bron:  What is a Meme Stock? door Erin Gobler voor The Balance.

Investing together

Ons Verhaal
 • Historiek
 • Missie en Expertise

Onze Aanpak
Oplossingen
Insights
Documenten

  Werken bij Mercier Van Lanschot

  © Mercier Van Lanschot 2024Veilig BankierenPrivacyDisclaimer