Een interessante piste binnen vermogensplanning
Het herroepelijke karakter van dit soort schenking opent interessante perspectieven in het kader van een vermogensplanning. Indien de schenker de schenking herroept, is daar immers geen erfbelasting op verschuldigd. Zélfs na het overlijden van de begiftigde. Daarnaast bevindt het geschonken vermogen zich, als de schenker als eerste zou overlijden, reeds in het vermogen van de begiftigde echtgenoot. Op deze schenking zijn er dus geen successierechten meer verschuldigd, mits de schenking werd geregistreerd of de risicotermijn verstreken is.
Een totale of gedeeltelijke schenking: een verschil?
De herroeping van de schenking kan zowel betrekking hebben op de schenking in zijn totaliteit als op een gedeelte van de schenking. In het geval van een schenking in volle eigendom heeft de begiftigde echtgenoot de volle beschikkingsbevoegdheid over het geschonken vermogen. Het zou dus kunnen zijn dat het geschonken vermogen, op het moment van herroeping, vervreemd is waardoor de herroeping praktisch onmogelijk is.
Hoewel de schenkende echtgenoot in dit geval wel een vordering heeft tot teruggave van de nominale waarde van de geschonken goederen, is dit niet steeds wenselijk. Om aan die bezorgdheid tegemoet te komen, kan men het best werken via een schenking met voorbehoud van vruchtgebruik. Ook de oprichting van een maatschap, waarin de te schenken goederen ingebracht worden, kan een oplossing bieden die gemoedsrust brengt.