Mercier Van Lanschot Logo
 • Ons Verhaal
 • Aanpak
 • Oplossingen
 • Onze Fondsen
 • Team
 • Insights
Contact
Inloggen
Historiek

Drie families. Één visie.

Mercier Van Lanschot ontstond in 2024 door het samengaan van Mercier Vanderlinden en Van Lanschot België. De motivatie hiervoor was het bundelen van krachten en complementaire activiteiten vanuit één sterke gemeenschappelijke visie op vermogensbeheer en vermogensplanning, gekenmerkt door daadkracht, eenvoud en ondernemerschap.

Ons mandaat blijft hetzelfde: het ons toevertrouwde vermogen beschermen en laten groeien voor volgende generaties – zowel uw vermogen als het onze: ‘Investing together’ blijft de uiting van ons persoonlijk engagement.

Negen generaties ondernemerschap. 300 jaar expertise.

1737, oprichting Van Lanschot Nederland

Cornelis van Lanschot legde in 1737 in ‘s Hertogenbosch de basis van wat zou uitgroeien tot de oudste onafhankelijke financiële instelling van Nederland. Vanaf de oprichting tot het overlijden van Jan Cees van Lanschot in 1991 zal er steeds een familielid bestuursvoorzitter van Van Lanschot zijn. Vandaag is de negende generatie nog steeds aandeelhouder. Per 30 september 2023 vertrouwen onze klanten ons 134 miljard euro aan middelen toe. Dit maakt ons de grootste onafhankelijke private bank van de BeNeLux.

1991, Van Lanschot trekt naar België

Van Lanschot opende een eerste kantoor in Antwerpen en kreeg zo ook voet aan wal in België onder de naam Van Lanschot België.

2000, oprichting Mercier Vanderlinden

Na de verkoop van de familiale participaties in An-Hyp, Devos-Lemmens en Frisk besloten de families Mercier en Vanderlinden om het beheer van hun vermogens toe te vertrouwen aan Stéphane Mercier en Thomas Vanderlinden. De doelstelling: de koopkracht van het familiale vermogen te beschermen en te laten groeien voor de volgende generaties. Mercier Vanderlinden is vanuit een familiaal mandaat uitgegroeid tot de grootste onafhankelijke vermogensbeheerder in België. De oprichtende families investeren hun roerend vermogen in de eigen fondsen en zijn er tot op heden de grootste aandeelhouders van.

2007, overname Kempen & Co

Van Lanschot nam in 2007 de Nederlandse zakenbank Kempen & Co over om haar positie verder te versterken. Kempen & Co opereert met een grote mate van zelfstandigheid binnen Van Lanschot en de merknaam Kempen & Co blijft bestaan als zakenbank voor institutionele beleggers en ondernemingen. Vanaf 2017 gaat Van Lanschot NV verder onder de naam Van Lanschot Kempen NV.

2021, de alliantie

In juli 2021 heeft Van Lanschot Kempen een 70%-belang verworven in Mercier Vanderlinden. De resterende 30% neemt Van Lanschot Kempen in december 2022  over. Mercier Vanderlinden wordt zo met 4% een referentieaandeelhouder bij Van Lanschot Kempen. Deze aandelen zijn geblokkeerd tot 2030. Zo zijn de families Mercier en Vanderlinden voor de lange termijn verankerd.

2024, Mercier Van Lanschot

Betrokken ondernemerschap is nog steeds de hoeksteen van al onze activiteiten. De families achter Mercier Vanderlinden blijven actief betrokken bij het dagelijks bestuur. Het definitief samengaan van deze familiaal verankerde beleggingshuizen, zorgt ervoor dat ze meer dan ooit de krachten kunnen bundelen vanuit één sterke gemeenschappelijke visie.

 

Mei 2024: Overname van de Belgische beleggingsadviseur Accuro.

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief en ontvang een selectie van onze meest recente artikels in uw mailbox. Zo bent u helemaal mee.

Invoervelden gemarkeerd met * zijn verplicht

Meer information over de verwerking van uw persoonlijke gegevens kunt u vinden in de privacy statement van op de website. Deze site is beveiligd met reCAPTCHA, de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.

https://www.merciervanlanschot.be/-/media/mercier/images/corporate/small/pexels-ave-calvar-martinez-3010266---small.ashx?h=875&iar=0&w=708&hash=39086DE28BCB2D9C6A402BDBAD740AFB

Investing together

Ons Verhaal
 • Historiek
 • Missie en Expertise

Onze Aanpak
Oplossingen
Insights
Documenten

  Werken bij Mercier Van Lanschot

  © Mercier Van Lanschot 2024Veilig BankierenPrivacyDisclaimer