Sinds 1 mei 2022 is het mogelijk om onderhandse schenkingsdocumenten digitaal te registreren via MyMinfin. In onderstaand blogartikel nemen we de hand- of bankgift onder de loep en leggen we u stap voor stap uit hoe deze digitale registratie concreet in zijn werk gaat.
Naast de notariële schenking kunt u roerende goederen ook onderhands schenken via een hand- of bankgift. Bij een hand- of bankgift wordt altijd in volle eigendom geschonken, wat betekent dat de schenker in principe geen rechten meer heeft op de geschonken goederen. Hieronder leest u het verschil tussen beide varianten:
Bij de uitvoering van een hand- of bankgift is het altijd van essentieel belang om documenten op te maken ter bewijs van de gedane schenking. We doelen in het bijzonder op een intentieverklaring (per brief of e-mail) aan de begiftigde en de opmaak van een concrete bewijsovereenkomst (of pacte adjoint).
De registratie van een hand- of bankgift is niet verplicht. Hierdoor is er in principe dan ook geen schenkbelasting verschuldigd. Er geldt echter wél een risicotermijn bij zo’n niet-geregistreerde schenking. Overlijdt de schenker van de hand- of bankgift binnen deze termijn? Dan zal de begiftigde alsnog erfbelasting moeten betalen op de schenking. De risicotermijn verschilt per gewest.
In Vlaanderen is de risicotermijn sinds 1 januari 2025 verlengd naar vijf jaar. Schenkingen die voor deze datum zijn gedaan, genieten nog van de kortere risicotermijn van drie jaar.
In Wallonië bedraagt de risicotermijn sinds enige tijd reeds vijf jaar.
In Brussel geldt nog steeds een risicotermijn van drie jaar.
Het is steeds mogelijk om een hand- of bankgift vrijwillig ter registratie aan te bieden. Dit kan immers interessant zijn indien u liever geen enkel risico neemt of indien de schenker ziek zou worden binnen de drie of vijf jaar na de schenking. Is dit het geval? Dan bent u schenkbelasting verschuldigd op deze schenking.
Een schenking kan door iedereen geregistreerd worden. Sterker nog, de persoon die de schenking ter registratie aanbiedt, hoeft zelfs niet noodzakelijk de schenker of de begiftigde te zijn. De digitale registratie van een hand- of bankgift gebeurt snel en eenvoudig. U doorloopt de volgende stappen op het MyMinfin-platform:
Nadat u de schenking heeft ingediend, ontvangt u bij ‘Mijn documenten’ een bewijs van indiening. Onze tip? Activeer uw eBox. Zo ontvangt u meldingen via e-mail wanneer er nieuwe documenten beschikbaar zijn. De uitnodiging tot betaling van de schenkbelasting, afkomstig van de Vlaamse Belastingdienst (Vlaanderen) of de Administratie (Brussel en Wallonië), volgt later.
Wanneer u een hand- of bankgift registreert, zijn er enkele zaken waarmee u rekening moet houden. In wat volgt sommen we enkele belangrijke aandachtspunten op bij het digitaal registreren van de bewijsdocumenten. Zo weet u precies waar u aan toe bent en kunt u zonder zorgen de digitale registratie van uw hand- of bankgift in orde brengen:
U moet de bewijsdocumenten uploaden in pdf-formaat. Dit kan een scan zijn van het bewijsdocument met daarop de manuele handtekeningen van alle partijen of een origineel exemplaar met de elektronische handtekeningen (eID-certificaat).
Zijn er verschillende bijlagen bij het bewijsdocument? Bijvoorbeeld rekeninguittreksels? Dan moet u ervoor zorgen dat al deze documenten samengevoegd worden tot één overzichtelijk pdf-document.
Het is belangrijk dat u alle verplichte gegevens in het bewijsdocument vermeld. Anders kan de registratie van uw hand-of bankgift geweigerd worden. Het gaat om:
Behalve de digitale registratie via MyMinfin zijn er ook nog andere manieren om een onderhandse schenking te registreren. Wilt u uw hand- of bankgift liever niet digitaal registreren? Dan heeft u onder meer de mogelijkheid om te kiezen voor:
Registreren per post? Dat kan. Verstuur het bewijsdocument van de schenking naar een van de scanningscentra van de FOD Financiën. De concrete richtlijnen voor de registratie per post kunt u via deze link terugvinden.
Kiest u er liever voor om uw onderhandse schenking fysiek te registreren op het registratiekantoor? Maak dan een afspraak. Dit kan via het telefoonnummer: 02 572 57 57.
Dit betekent dat het bewijsdocument wordt neergelegd bij een notaris en wordt opgenomen in een notariële akte. In de akte wordt het tijdstip van neerlegging aangegeven, wat geldt als het moment van de registratie (ook al wordt de akte pas na het overlijden van de schenker geregistreerd).
In specifieke noodsituaties, zoals bij een nakend overlijden van de schenker, raden wij aan om het bewijsdocument te registreren via de neerlegging onder de minuten van de notaris. Let echter wel op: in Brussel en Wallonië blijft het nog steeds een vereiste dat de schenkbelasting eerst wordt betaald.
Wilt u meer weten over de hand- of bankgift? Zoekt u ondersteuning bij de digitale registratie van uw onderhandse schenking? Of wilt u sparren over de mogelijke alternatieven, zoals een neerlegging bij de notaris? Neem dan contact op met onze collega’s van Wealth Planning en ontdek hoe u uw vermogen op de meest efficiënte manier kunt overdragen aan uw dierbaren.
Opgelet: deze blog werd gepubliceerd op 13 mei 2025. De huidige wet- en regelgeving kan ondertussen variëren met de inhoud van deze publicatie.