Wealth Planning & Family Services | 18 juli 2025

Niet-geregistreerde schenkingen: Brussel verlengt de risicotermijn van 3 naar 5 jaar en sluit zich zo aan bij Vlaanderen en Wallonië

Een enveloppe als symbool voor een niet-geregistreerde schenking

Principe

 

De schenking van roerende goederen (zoals effecten of gelden) kan op verschillende manieren plaatsvinden: ofwel via een authentieke akte bij een notaris, ofwel onderhands. In het laatste geval is het aan te raden om de schenking goed te documenteren via de opmaak van een intentieverklaring (per brief of e-mail) en een bewijsovereenkomst (ook wel pacte adjoint genoemd) om het bestaan van de schenking aan te tonen.

 

In tegenstelling tot authentieke schenkingen zijn onderhandse schenkingen niet onderworpen aan een verplichte registratie. U kunt er dus voor kiezen om geen schenkbelasting te betalen. Als de roerende schenking niet wordt geregistreerd en de schenker overlijdt binnen een bepaalde termijn na de schenking - de zogenaamde ‘risicotermijn’ - dan is er erfbelasting verschuldigd over de geschonken goederen.

 

Als een roerende schenking niet wordt geregistreerd, en de schenker overleeft deze risicotermijn, dan zal de begiftigde deze goederen verkregen hebben zonder betaling van schenk- of erfbelasting.

Tot op heden varieerde de duur van de risicotermijn afhankelijk van de bevoegde regio. Vanaf 1 januari 2026 zal de risicotermijn in alle regio's van het land 5 jaar zijn.

 

Pro memorie: de risicotermijnen

 

  • Waals Gewest

Het Waals Gewest was de pionier in het verlengen van de risicotermijn. Sinds 1 januari 2022 is deze termijn verlengd van 3 naar 5 jaar.

  • Vlaams Gewest

Vlaanderen volgde het voorbeeld van Wallonië en besloot de risicotermijn te verlengen van 3 naar 5 jaar op 1 januari 2025.

  • Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Op 10 juli 2025 heeft de Brusselse regering een ontwerp van ordonnantie goedgekeurd dat voorziet in de verlenging van de risicotermijn van 3 naar 5 jaar vanaf 1 januari 2026.

 

 

Wat verandert er op 1 januari 2026?

 

Voor niet-geregistreerde schenkingen die tot en met 31 december 2025 worden gedaan, blijft de termijn van 3 jaar van kracht. Er zal dus geen terugwerkende kracht zijn en de huidige termijn van 3 jaar blijft van toepassing op alle schenkingen die vóór deze datum zijn ondertekend.

 

Voor alle schenkingen die vanaf 1 januari 2026 worden gedaan, wordt de risicotermijn verlengd naar 5 jaar.

 

Indien de roerende schenking dus niet wordt geregistreerd, en de schenker overlijdt binnen de 5 jaar (in plaats van 3 jaar) na de schenking, zal er erfbelasting verschuldigd zijn over de geschonken goederen.

 

Als de schenker daarentegen de risicotermijn van 5 jaar (in plaats van 3 jaar) overleeft, dan zal de begiftigde de geschonken goederen verkregen hebben zonder de betaling van schenk- of erfbelasting.

 

Wilt u meer weten over de termijn van de risicotermijn en de recente wetswijzigingen? Of wilt u de verschillende mogelijkheden bespreken om uw vermogen aan uw naasten over te dragen? Neem dan contact op met een van onze collega's en ontdek hoe u uw vermogen op de meest efficiënte manier kunt overdragen.

 

Investing together