Wealth Planning & Family Services | 8 februari 2022
Wil u als grootouder uw kleinkinderen financieel een duwtje in de rug geven wanneer ze nog jong zijn? Zegt een dubbele besparing op het vlak van erfbelasting u wel iets? Sla dit artikel dan zeker niet over, want u komt hier meer te weten over de techniek van generation skipping.
Wat is generation skipping?
We kunnen het niet beter uitleggen dan aan de hand van een casus. Als de moeder van Peter sterft, dan zal Peter erfbelasting betalen op de erfenis. En later, als Peter overlijdt, moeten Peters kinderen (Julie en Olivier) nog eens betalen op die erfenis. Stel dat de moeder van Peter beslist om tijdens haar leven al een stukje te schenken aan de kleinkinderen, dan realiseert ze daarmee een dubbele besparing van de erfbelasting.
Die dubbele besparing is ook van toepassing als u wilt schenken aan een neefje of nichtje. Als u geen kinderen hebt en u overlijdt, dan gaat uw erfenis in principe naar uw broer of zus. Zij betalen daar belastingen op. Als uw broer en zus overlijden, dan gaat hun erfenis naar hun kinderen (uw neefjes en nichtjes) en die moeten daar nogmaals erfbelasting op betalen.
Generation skipping via schenking
U kan aan generation skipping doen via uw testament maar ook via een schenking. We zoomen hieronder in op de techniek via schenking. Binnen die techniek zijn er twee opties: ofwel doet u een schenking tijdens uw leven (dan heeft u de touwtjes zelf in handen) ofwel kiest men in Vlaanderen voor de doorgeefschenking.
Schenking tijdens uw leven
Schenken aan uw kleinkinderen kan op eenzelfde manier als wanneer u schenkt aan uw eigen kind: via een hand- of bankgift of een notariële schenking.
Voor een hand- of bankgift aan kleinkinderen van niet meer dan 12.500 euro bestaat er in Vlaanderen een vrijstelling van erfbelasting. Dit is het geval wanneer u een hand- of bankgift aan uw kleinkind doet van 12.500 euro en u overlijdt binnen de drie jaar.
Waarom 12.500 euro? Op dat bedrag is een belastingvermindering van toepassing. Die vermindering is gelijk aan het bedrag dat betaald zou moeten worden aan de erfbelasting. De vrijstelling tot 12.500 euro geldt per grootouder en per kleinkind.
In Vlaanderen en Brussel bedraagt het tarief van de schenkbelasting aan een kleinkind 3% en in Wallonië 3,3%. Voor een schenking aan uw neefje of nichtje gelden andere tarieven. Afhankelijk van het gewest betaalt u dan 5,5% of 7% schenkbelasting. Dus door een schenking te doen aan een volgende generatie kan u eigenlijk al een mooie besparing realiseren.
Doorgeefschenking
Wat houdt een doorgeefschenking in? Als ouder aanvaardt u in eerste instantie de nalatenschap van uw eigen ouders. En daar betaalt u het gewone tarief erfbelasting op. Dan kan u als volgende stap als ouder binnen een termijn van 1 jaar de erfenis geheel of gedeeltelijk doorgeven aan uw afstammelingen (en dus niet aan uw neefjes en nichtjes).
Als ouder bepaalt u op die manier zelf welk stukje van de erfenis van uw ouders u zelf houdt en welk deel al mag doorgaan naar de volgende generatie. De doorgeefschenking moet verplicht gebeuren via een notariële schenking, maar die is vrijgesteld van schenkbelasting. Dat wil zeggen dat u op die manier zowel roerende als onroerende goederen die u geërfd hebt binnen het jaar vrij van schenkbelasting kan doorschenken aan uw eigen kinderen.
De doorgeefschenking is enkel van toepassing in Vlaanderen. In Wallonië vaardigde men in mei 2019 een decreet uit waarin iets gelijkaardigs voorzien werd, maar dit decreet is op dit moment nog niet in werking.