Mercier Van Lanschot Logo
 • Ons Verhaal
 • Aanpak
 • Oplossingen
 • Onze Fondsen
 • Team
 • Insights
Contact
Inloggen

Geldzaken bespreken met uw kinderen: taboe of 'to do'?

Met uw kinderen over geld praten. Doet u dat wel eens?

In een onderzoek ontdekte Febelfin dat veel mensen liever niet over geld praten. Het is taboe. 

2000 jongeren tussen de 15 en 30 jaar oud werden betrokken bij het onderzoek. En de conclusie was helaas zoals verwacht: jongeren weten bijzonder weinig over geldzaken.

In het onderzoek gaven sommige ouders zelfs aan dat ze het met hun kinderen liever over de bloemetjes en bijtjes hebben dan over geld. Leren omgaan met geld en financiële kennis opbouwen, wordt op die manier een uitdaging voor jongeren.

Mijngeldenik.be, een platform van Febelfin, helpt jongeren verder. Ze vinden er antwoorden op vragen zoals: hoe vermijd ik dat ik teveel uitgeef? Hoe praat ik met mijn ouders over geld? Op de site kan je ook als ouder terecht voor concrete 'tips and tricks'.


Next generation @ Mercier Van Lanschot

Successieplanning

Ook bij Mercier Van Lanschot betrekken we de kinderen van onze relaties regelmatig in gesprekken. Dat is ook vaak een must in het kader van successieplanning.

Heidi Van den Eede, directeur Wealth Structuring: ‘Tijdens een planningsgesprek zien we regelmatig de volgende generatie over de vloer komen, op verzoek van de ouders. Tijdens die gesprekken kunnen we hen bijvoorbeeld informeren over een zorgvolmacht, waarin de kinderen vaak als opvolgende lasthebbers worden aangeduid. Zo weten ze nu al wat er later van hen verwacht wordt.

Na een schenking onder voorbehoud van vruchtgebruik, waarbij zowel ouders als kinderen titularis zijn van de effectenrekening, vragen ouders ook zelf regelmatig aan hun private banker om hun portefeuillebespreking samen met hun kinderen te doen. Hetzelfde in het kader van de jaarlijkse algemene vergadering van een maatschap. Op die manier leert de volgende generatie geleidelijk meer over hoe ze met beleggen kunnen omgaan.’

Ludiek leren

Ook op onze events mogen we af en toe kinderen verwelkomen. Onlangs organiseerden we een evenement uitsluitend voor de next generation: een beursspel om jongeren op een ontspannen manier te laten kennismaken met beleggen. De bedoeling is hun interesse en nieuwsgierigheid aan te wakkeren, zodat ze zelf op zoek gaan naar meer informatie. Een groot succes volgens Valérie De Decker, organisator van het event en ondersteuner bij het kantoor in Antwerpen.

'12 kinderen van relaties kwamen naar het evenement in Turnhout. Het event was bewust kleinschalig zodat er de nodige tijd en aandacht kon besteed worden aan iedere aanwezige. En of het geapprecieerd werd! Iedereen nam enthousiast deel en na afloop keerden ze met een glimlach, een goedgevulde goodiebag én een figuurlijk rugzakje vol extra kennis naar huis.'

Bent u geïnspireerd door dit artikel en wilt u graag uw kind(eren) betrekken bij een volgend gesprek met uw private banker? Contacteer hem of haar dan gerust.

Investing together

Ons Verhaal
 • Historiek
 • Missie en Expertise

Onze Aanpak
Oplossingen
Insights
Documenten

  Werken bij Mercier Van Lanschot

  © Mercier Van Lanschot 2024Veilig BankierenPrivacyDisclaimer