Mercier Van Lanschot Logo
 • Ons Verhaal
 • Aanpak
 • Oplossingen
 • Onze Fondsen
 • Team
 • Insights
Contact
Inloggen
Wealth Planning & Family Services | 1 maart 2022

Fonds op Naam: 4 vragen en antwoorden

Een Fonds op Naam is een geïndividualiseerde rekening waarbij mensen zelf aangeven welke wensen ze hebben en op welke manier ze die willen realiseren. 

Ze storten tijdens hun leven gelden in het fonds, komen een paar keer per jaar samen om de middelen te evalueren en te beslissen welke projecten ze willen ondersteunen. Of ze nemen een Fonds op Naam op in hun testament om te bepalen wat hun wensen zijn na hun overlijden.

1. Waar kan u terecht voor de oprichting van een Fonds op Naam?

De aard van projecten die u mag opnemen in je Fonds op Naam, hangt af van waar u dat fonds opricht. In België heb je slechts twee stichtingen van openbaar nut die elk initiatief met een maatschappelijke impact mogen faciliteren, begeleiden en controleren: Stichting Pelicano en de Koning Boudewijnstichting. Wanneer u onder hun Filantropisch Centrum een Fonds op Naam opricht, zijn er geen beperkingen en kan je zelf een initiatief kiezen.

 

Steven De Loof, adviseur van Stichting Pelicano: ‘Er is niets dat ik nog niet ben tegengekomen. Sinds ik dit doe, heb ik meer dan 4000 mensen gesproken over liefdadigheid, elk met hun eigen wensen en dromen. Soms geraken ze er zelf niet uit wat ze precies willen steunen. Dan praten we met hen, stellen vragen en begeleiden hen. Daar komen vaak heel mooie, emotionele gesprekken uit.

 

Documenten, paragrafen, kleine letters en artikels zijn essentieel, maar voor ons zijn het toch echt de mensen en hun verhalen waarvoor we het doen. Of mensen soms van gedacht veranderen? Zeker, en daar is ook ruimte voor. We kunnen aanpassingen uitvoeren.’

 

2. Wat zijn de troeven?

Met een Fonds op Naam weet u exact waar uw geld voor gebruikt wordt en kan u ervan op aan dat uw wensen na uw overlijden worden uitgevoerd.

‘We contacteren de organisaties die vermeld staan in de onderlinge overeenkomst, voeren controles uit en vragen om verantwoording’, beaamt Steven De Loof.

 

3. Welke kosten zijn eraan verbonden?

Steven De Loof: ‘Het testament en een Fonds op Naam opmaken, doen we gratis. Voor het geld dat in het fonds zit, vragen we een jaarlijkse beheersfee van 0,7%. Dat geld dient als funding voor de kernactiviteit van Stichting Pelicano, namelijk kinderarmoede in België oplossen.’ 

 

4. Hoe kan u discreet een Fonds op Naam oprichten? 

Zelfs met een Fonds op Naam kan u rekenen op discretie. Steven De Loof: ‘Discretie is bij ons essentieel. Als ik een organisatie contacteer in het kader van een bepaald project vanuit een Fonds op Naam komen ze de naam van het Fonds niet te weten. 99% van de mensen willen trouwens niet dat hun naam vermeld wordt, ze willen alleen een goede opvolging.’ 

Investing together

Ons Verhaal
 • Historiek
 • Missie en Expertise

Onze Aanpak
Oplossingen
Insights
Documenten

  Werken bij Mercier Van Lanschot

  © Mercier Van Lanschot 2024Veilig BankierenPrivacyDisclaimer