Mercier Van Lanschot Logo
  • Ons Verhaal
  • Aanpak
  • Oplossingen
  • Onze Fondsen
  • Team
  • Insights
Contact
Inloggen
Wealth Planning & Family Services | 15 mei 2023

Droomt u ook van een extra sleutel aan uw sleutelbos?

U bent niet alleen. Steeds meer Belgen schaffen een buitenverblijf aan: een opbrengsteigendom of een rendabele investering waaraan je hele gezin plezier beleeft. Wat zijn de trends en de populairste locaties voor uw tweede thuis, dichtbij of ver weg?

 

Heeft u een tweede woning als opbrengstpand of als vakantieverblijf voor uw familie of vrienden? Volgens recente cijfers uit De Tijd bezit één op de zes Belgische huiseigenaars minstens één bijkomend huis of appartement.

 

Wie leent voor een tweede verblijf in België, investeert dat geld in twee derde van de gevallen in een opbrengstpand dat huurinkomsten moet opleveren.

 

Buitenlandse tweede verblijven hebben niet dat zakelijke karakter. Bijna 90% zijn vakantiedromen die uitkomen. De top drie van populaire bestemmingen bestaat niet toevallig uit Spanje, Frankrijk en Italië: landen die zon, lekker eten en savoir-vivre beloven. Maar wat verwachten we precies wanneer we een tweede verblijf voor eigen genot kopen? Hieronder leest u meer over de (binnenlandse) trends en hotspots.

Doorbreek de dagelijkse sleur aan de Belgische kust

Niets is klassieker dan een appartement of studio aan de kust. De reisweg is kort en de trein en de kusttram bedienen alle badplaatsen. Wat belet je om ieder weekend van je buitenverblijf te genieten? De Confederatie voor Immobiliënberoepen Vlaanderen stelt vast dat tweede verblijven aan de Belgische kust gemiddeld 73 nachten per jaar bezet zijn, waarvan 49 voor eigen gebruik. Belgen kopen hun tweede verblijf in eigen land vooral om aan de dagelijkse sleur te ontsnappen.

 

Tweedeverblijvers gaan graag naar zee van Pasen tot september, maar appreciëren ook de rust en het cultuuraanbod buiten het toeristisch seizoen. 71% van de eigenaars zijn Vlamingen, 21% Walen en 8% buitenlanders. Wie zijn tweede verblijf als een investering ziet, weet dat aan de Belgische kust de regel van de drie L’s geldt: locatie, locatie, locatie. Zicht op zee kost meer, maar kan ook meer in waarde stijgen. 

Belgisch binnenland: j’aime, j’aime Durbuy …

Ongeveer 410.000 Belgen bezitten een tweede verblijf voor recreatief gebruik. Daarvan bevindt ruim de helft zich in België en een kwart aan de Belgische kust. In het binnenland spannen de Ardennen de kroon. In sommige gemeenten voelen de inwoners zich overspoeld door Vlamingen, die 63% van de huizenkopers uitmaken in Rendeux en 30% à 40% in Houffalize en Durbuy.

 

De pandemie ontmoedigde in 2020 de aankoop van vastgoed in het buitenland, dat ook in normale omstandigheden moeilijker te bezoeken en te beheren is. Daarom weken kopers uit naar de vertrouwde regio’s in eigen land. De vastgoedverkoop steeg in 2020 met 55% in de Ardennen, maar die trend corrigeerde zichzelf in 2021 door een stevige daling van het aantal leningen voor deze regio’s. Dé troef van Wallonië blijven de lagere woningprijzen.

 

Droomt u ook van vakantie in uw tweede thuis? Onze experts gaan graag met u in gesprek om te kijken of die droom waarheid kan worden. Contacteer uw private banker met al uw vragen en opmerkingen of maak hier een afspraak

 

Tekst: Gert Corremans, bron: Trends (2022), CIB Vlaanderen, De Tijd (2023)

Investing together

Ons Verhaal
  • Historiek
  • Missie en Expertise

Onze Aanpak
Oplossingen
Insights
Documenten

    Werken bij Mercier Van Lanschot

    © Mercier Van Lanschot 2024Veilig BankierenPrivacyDisclaimer