Mercier Van Lanschot Logo
 • Ons Verhaal
 • Aanpak
 • Oplossingen
 • Onze Fondsen
 • Team
 • Insights
Contact
Inloggen
Investeren | 17 maart 2023

Biedt AI kansen voor beleggers?

De hype rond ChatGPT zorgt ervoor dat de interesse voor ‘AI’ (artificial intelligence) weer sterk aanwakkerde. 

Hoewel ook wij lastig kunnen inschatten of het geesteskindje van OpenAI (de eigenaar van de app) een blijvertje is, hebben wij rond AI in brede zin geen enkele twijfel. AI gaat ons leven én de economie ingrijpend veranderen. Biedt dit ook kansen voor beleggers?

 

AI staat toe complexe taken sneller en efficiënter uit te voeren en het gebruik ervan zal de komende jaren een alsmaar belangrijkere rol gaan spelen in tal van uiteenlopende industrieën.

Chatbot GPT-4

OpenAI lanceerde recent GPT-4, de nieuwste editie van hun chatbot. De veelbesproken app formuleert zelf antwoorden op vragen, schrijft teksten en de meest recente versie kan zelfs vertellen wat er op een foto te zien is. Reeds bij de eerste kennismaking van de wereld met ChatGPT (november vorig jaar) werd duidelijk dat dit ‘géén eendagsvlieg of tijdelijke hype is. De verontruste reactie van Alphabet-CEO Pichai sprak boekdelen. Het is hem er immers alles aan gelegen om Google’s zoekmachine-hegemonie staande te houden. Echter, juist dít soort software kan een disruptief breekijzer zijn. De wetenschap dat Microsoft een intensieve samenwerking heeft met OpenAI is hem daarbij natuurlijk ook een doorn in het oog.

 

AI (waar ChatGPT en gelijkaardige software overigens slechts een onderdeel van uitmaakt) is een snel groeiende technologie, die ons dagelijks leven en economie op verschillende manieren zal veranderen.

 

Reeds in een rapport in 2019 van Accenture gaf 84% van de topbestuurders aan te geloven dat het gebruik van AI nodig is om hun groeidoelstellingen te bereiken. AI staat toe complexe taken sneller en efficiënter uit te voeren. Het gebruik van kunstmatige intelligentie zal een alsmaar belangrijkere rol gaan spelen in verschillende industrieën, van gezondheid en transport tot financiën en entertainment.

 

De komst van ChatGPT zal het ‘FOMO-gevoel’ bij bestuurders van bedrijven zeker niet kleiner hebben gemaakt. Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Grand View Research bedroeg de wereldwijde markt voor AI vorig jaar al 136 mrd. dollar en groeit deze met gemiddeld 37% op jaarbasis over de periode 2023-2030.

 

Integratie AI door techbedrijven

Verschillende grote techbedrijven zoals Apple, Microsoft en Alphabet investeren al jaren in AI en sommige bedrijven zoals Adobe en Salesforce.com hebben AI geïntegreerd in hun producten en cloud-infrastructuur. Ook bedrijven in de cyberbeveiligingssoftware, zoals CrowdStrike en Palo Alto Networks, maken allemaal gebruik van AI om hun producten te verbeteren en de verkoop te stimuleren. Er zijn momenteel echter weinig concrete gebieden waar reeds geld te verdienen valt met AI.

 

Pikhouwelen en schoppen als AI-strategie?

Is er een prominente rol weggelegd voor “picks and shovels”? Bij deze strategie investeert een belegger in de technologie die nodig is om een product te maken, en niet in het eindproduct. Het is een beleggingsstrategie die vaak wordt gebruikt om in nieuwe en risicovolle niches en markten te investeren die nog in ontwikkelingen zijn. Denk hierbij aan chipproducenten en hun toeleveranciers. Echter, een strategie van alléén pikhouwelen en schoppen is nogal ‘eng’. Er valt eerder iets te zeggen voor een beleggingsoplossing waarin ook bedrijven terug te vinden zijn die AI op vandaag al op uitstekende wijze inzetten om hun eigen producten/diensten te verbeteren alsook ondernemingen die zich richten op het leveren van AI-producten en -diensten (maar waarbij dit momenteel nog een beperkt deel van de omzet en winst is).

 

Het is haast onmogelijk te voorspellen welke bedrijven de grote winnaars worden. Daarom is een enge focus op 3 à 4 aandelen minder interessant. Er valt meer te zeggen voor een breed gespreide satelliet-belegging in dit thema als aanvulling op een robuuste ‘kernportefeuille’.

 

Na een periode van zwak relatief momentum (‘AI’ vs. de brede wereldwijde aandelenmarkt) is de kracht van het thema weer terrein aan het winnen. Een verdere stijging van de rente zou hier voor de korte termijn wat roet in het eten kunnen gooien.

 

Wat past bij u?

Computers zien dan weliswaar graag binaire code (0 of 1), maar daarom hoeft u als belegger nog niet te kiezen tussen ‘alles’ of ‘niets’. Kies als belegger uw eigen tempo en bouw stapsgewijs positie op in een dergelijk thema.

 

Picks and Shovels

De naam “pikhouwelen en schoppen” gaat terug tot de Gold Rush in de Verenigde Staten in de negentiende eeuw. Beleggen in leveranciers van gereedschap om goud te delven leverde meer rendement op dan zelf op zoek gaan naar goud. Vertaald naar het heden: beleggen in fabrikanten van batterijen in plaats van fabrikanten van elektrische auto’s en beleggen in ondernemingen die hardware leveren voor kunstmatige intelligentie, in plaats van beleggen in bedrijven die AI toepassen in een product of dienst.

 

De informatie en gegevens vermeld op deze website hebben een louter informatieve waarde. Meer informatie vindt u in onze algemene disclaimer. 

Investing together

Ons Verhaal
 • Historiek
 • Missie en Expertise

Onze Aanpak
Oplossingen
Insights
Documenten

  Werken bij Mercier Van Lanschot

  © Mercier Van Lanschot 2024Veilig BankierenPrivacyDisclaimer