Mercier Van Lanschot Logo
 • Ons Verhaal
 • Aanpak
 • Oplossingen
 • Onze Fondsen
 • Team
 • Insights
Contact
Inloggen
Investeren | 15 januari 2019

Uw vermogen opbouwen, wacht er niet te lang mee

De levensverwachting in België bedraagt ongeveer 82 jaar. Vrouwen scoren nog altijd beter dan mannen, maar de kloof verkleint elk jaar. Opmerkelijk is dat de levensverwachting continu toeneemt. Goed nieuws, maar als we langer leven, hebben we logischerwijs ook meer financiële middelen nodig.

De drie traditionele pensioenpijlers helpen daarbij maar zijn door de vergrijzing hoe langer hoe minder toereikend. Tijdig extra vermogen opbouwen is dus de boodschap. 

De drie pensioenpijlers

Om na uw loopbaan uw levensstandaard te garanderen, zijn de drie traditionele pensioenpijlers alvast een must, ongeacht het vermogen waarover u beschikt.

 

1. Het wettelijke pensioen

Het is al langer bekend: het wettelijke pensioen, uitgekeerd door de overheid, volstaat doorgaans niet om uw levensstandaard na uw professionele carrière te behouden. Hoeveel pensioen u precies ontvangt, hangt af van uw beroepsstatuut (arbeider, bediende, ambtenaar of zelfstandige) en het aantal actieve beroepsjaren.

 

2. Het extralegale pensioen

Het extralegale pensioen, dat bepaalde werknemers te beurt valt, is een aanvulling op het wettelijke pensioen en hangt samen met uw beroepsactiviteit. Voor werknemers bestaat het uit een groepsverzekering of een pensioenfonds, terwijl zelfstandigen een beroep doen op het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ).

 

3. Pensioensparen

Als u aan pensioensparen doet, stort u via uw financiële instelling maandelijks of jaarlijks een bedrag in een pensioenspaarfonds. Het bedrag is wettelijk geplafonneerd (tot 940 euro in 2016). Hoe sneller u eraan begint, hoe meer kapitaal u opbouwt. Bovendien biedt pensioensparen een interessant fiscaal voordeel. Afhankelijk van uw fiscale korf kunt u jaarlijks 30% van uw storting via de belastingaangifte recupereren.

Extra vermogen opbouwen

De drie pensioenpijlers volstaan niet om ook na uw carrière hetzelfde leven te leiden. Beschikt u over een mooi vermogen dat u op een duurzame manier wil bestendigen en uitbouwen? Dan is het raadzaam om Vermogensbeheer in overweging te nemen. U kunt er op elk moment mee beginnen en op uw eigen ritme vermogen opbouwen

Levensfases

Begint u het best op uw twintigste, dertigste of veertigste met het opbouwen van vermogen of kapitaal? Hoe sneller, hoe beter is een vaak gehoord antwoord. Dat is zonder enige twijfel zo, maar uiteraard speelt ook de grootte van uw vermogen een rol, net als uw financiële ambities.

 

Meer weten over vermogensbeheer? Neem contact met ons op voor een persoonlijk gesprek.

Investing together

Ons Verhaal
 • Historiek
 • Missie en Expertise

Onze Aanpak
Oplossingen
Insights
Documenten

  Werken bij Mercier Van Lanschot

  © Mercier Van Lanschot 2024Veilig BankierenPrivacyDisclaimer