Mercier Van Lanschot Logo
 • Ons Verhaal
 • Aanpak
 • Oplossingen
 • Onze Fondsen
 • Team
 • Insights
Contact
Inloggen
Investeren | 14 december 2022

Bereken hoe snel uw vermogen verdubbelt met de regel van 72

Deze rekenformule is een handige vuistregel om geld en tijd in perspectief te zetten bij het plannen van uw financiële doelen.

 

Als er iets is waarover u als belegger zekerheid wilt, dan is het wellicht dat u op lange termijn voldoende rendement haalt. Een onderdeel van beleggen en financiële planning is berekenen óf en hoe snel uw vermogen door de tijd groeit. Met de regel van 72 schat u in hoeveel jaar u nodig heeft om een investering te verdubbelen bij een bepaald jaarlijks rendement.

Hoe werkt de regel van 72?

De formule is simpel. Om ermee aan de slag te gaan, moet u eerst het jaarlijkse rendementspercentage van uw belegging berekenen. De rekenmethode werkt dan ook het best bij beleggingen met een vast rendement. Maar, bij de meeste beleggingen varieert het rendement elk jaar. In dat geval gebruikt u een (geschat) gemiddeld rendement.

 

Deel dan 72 door het rendement en het resultaat is hoelang (in jaren) het duurt om uw geld te verdubbelen. Stel, uw rendement is 6%. Dan is uw verdubbeltijd 72 / 6 = 12 jaar. Het duurt dus 12 jaar voordat € 1.000 groeit naar € 2.000.

 

The Balance maakte een handig overzicht waarin u kunt zien hoe lang het duurt vooraleer een vermogen bij een bepaald rendement verdubbelt. 

Bron: The Balance
Bron: The Balance

Geen garanties

Hou er wel rekening mee dat de regel van 72 een snelle schatting is. Het geeft u geen garanties. Het daadwerkelijke aantal jaren om uw vermogen te verdubbelen, is afhankelijk van het jaarlijkse rendement, waarin u belegt en hoe u belegt. De regel zegt ook niks over de waarde of koopkracht van het vermogen doorheen de jaren.

 

De regel van 72 is handig om snel twee beleggingen met elkaar te vergelijken en te zien bij welke belegging het vermogen het snelst groeit. Hij zegt ook iets over de kracht van inflatie. Op lange termijn is de gemiddelde inflatie 3 tot 4%. Iets wat nu 100 euro kost, zal over 20 jaar 200 euro kosten.

Investing together

Ons Verhaal
 • Historiek
 • Missie en Expertise

Onze Aanpak
Oplossingen
Insights
Documenten

  Werken bij Mercier Van Lanschot

  © Mercier Van Lanschot 2024Veilig BankierenPrivacyDisclaimer